Rock'n roll (1956 - ) 
Tenåring var et ukjent begrep før denne perioden. Før var det vanlig å gå fra barn til voksen. Konfirmasjon var tegn på at men var blitt voksen, og da måtte man ut i arbeid. I de land hvor skolesystemet var utbygd fantes ingen obligatorisk skolegang etter fylte 14 år.

Det er viktig å huske på at elektrisiteten kom ikke før rundt århundreskiftet, og Edison oppfant fonografen omtrent på samme tid rundt 1880. (Dette var forløperen til gammofonen og senere cd-spiller). De første innspillinger låter rart og nasalt, men nye mikrofoner og opptaksmuligheter forbedrer lydkvaliteten jevnt og trutt. 2. verdenskrig sluttet i 1945, men USA roter seg bort i Koreakrigen få år etter. Denne slutter ikke før i 1953. Under krig(er) jobber forskere og vitenskapsmenn på spreng, og særlig radarsystemer, våpen, raketter, bomber o.s.v. blir videreutviklet i rekordfart. Så også sambandsutstyr og kommunikasjon. Dette kom platebransjen til gode slik at grammofonplater og båndspillere ble betydelig bedre. (Såkalt "spinn off" effekt, vi har det samme i dag i forbindelse med romfarten: digitale ur, bobblejakker, PC, IT-teknologi o.a.).

På 60-tallet ble platene produsert i vinyl som er et elastisk materiale. Tidligere var platene så skjøre at de brakk i stykker for et godt ord. LP-platen kom, den kunne ha opptil 6 -7 sanger på hver side. Tidligere hadde singelplaten bare en sang på hver side. Dessuten kom kassettspilleren. Alt dette fikk betydning for komersialiseringen (utbredelsen) av rock'n roll musikken. Etterhvert fantes det også minst en radio i hvert hjem. TV og video var fortsatt ukjent for de store masser.

Hollywood oppdaget tidlig at ungdom var en egen målgruppe. De produserte mange ungdomsfilmer med bl.a. James Dean og Marlon Brando, og ikke minst Elvis Presley. På 50-tallet var det gode økonomiske oppgangstider over hele den vestlige verden og ungdom ble en kjøpesterk gruppe. Bilparken ble dobblet og fjernsynet begynte å prege hverdagen i USANæringslivet fulgte opp, og snart ble ungdomsidealet komplett: Coca Cola, tyggegummi, olabukser/trange bukser, korte skinjakker, brylkrem og selvsagt rock'n roll. Musikken i seg selv var identifiserende fordi at foreldregenerasjonen ikke kunne fordra den. (Her har dagens ungdom definitivt et problem, foreldregenerasjonen liker samme musikken.)

De svarte radiostasjonene spilte rhythm & blues. Mange hvite ungdommer likte denne musikken, men hvite radiostasjoner kunne ikke spille rhythm & blues p.g.a. apartheid (raseskillepolitikk). Hvite plateselskap kunne heller ikke utgi plater med svarte artister, men dette løste de etterhvert på den måten at de kjøpte opp svarte plateselskaper gjennom stråmenn. Radiomannen Alan Freed tok "en spansk en", han spilte svart rhythm & blues, men annonserte det som rock'n roll. (Uttrykket dukker stadig opp i rhythm & blues tekster og var et slanguttrykk for sex.)

Musikken ble utrolig populær og fikk solid drahjelp av Bill Haley og hans "Rock around the clock". Melodien fikk sitt gjennombrudd via filmen Blackboard Jungle i 1954, og denne filmen tente ungdommene verden over. Filmen handler om ungdom som gjør opprør, mot foreldre, lærere og politi. (Selvfølgelig fulgte Bill Haley straks opp med en ny film "Rock around the clock"). Under de fleste filmvisninger oppsto det tumulter. De svarte rock'n roll artistene ble også populære som f.eks. Fats Domino, Little Richard og Chuck Berry. Han regnes for å være den moderne rocken’s “far”. Hans tekster, melodier og rytmer danner en skole for alle som spiller rock’ roll. (Da USA på 80-tallet sendte ut romsonden “Voyager 2” til det yttre verdensrom, var den lastet med det ypperste jorden hadde å by på. Alt fra klassisk musikk til film og teknologi. Ombprd finnes også “Johnny B. Goode” med Chuck Berry…) Viktig var også den hvite pianorockeren Jerry Lee Lewis, for ikke å snakke om Elvis Presley. Hvem kjenner ikke "Great balls of fire" (J.L.L.) eller "Jailhouse rock" (E.P.)?

Buddy Holly og Ritchie Valens var på vei mot toppen av sine karrierer da de omkom i en flystyrt 3. februar 1959. (Dagen benevnes som “The day the music died”, og mange mener at Buddy Holly har betydd like mye for rock’n roll som Elvis). Rock'n roll musikken ble tonet ned da de største artistene forsvant. Elvis måtte avtjene sin 2-årige verneplikt, Little Richard ble frelst og tok et prestekall og Fats Domino gikk inn i forretningsbransjen. Chuck Berry havnet i fengsel p.g.a. en tvilsom påstand om utuktig omgang med en mindreårig jente. Jerry Lee Lewis ødla sin videre karriere da han giftet seg med sin 13-årige kusine. Pressen skandaliserte ham, og publikum vendte ham ryggen.

Rock'n roll var egentlig en akkustisk musikkform, men etterhvert ble det vanlig med el. gitar. Allerede på 30-tallet hadde folk som Rickenbacker, Gibson og Fender, eksprimentert med å sette på mikrofoner på akkustiske gitarer for å lyden litt høyere. Man byggde også en del små funksjonelle forsterkere. Ellers besto et rock'n roll band av kontrabass, trommer, piano og ofte en saxofon. Musikken er dominert av rhythm & blues, men også av elementer fra jazz/boogie woogie og country. De hvite rockerne betonte ofte jazz- og countryelementene f.eks. Bill Haley og Buddy Holly, mens de fargede rockerne mere betonte rhythm & blues. Elvis var den som i best grad klarte å kombinere svart og hvit rockemusikk. Kanskje er det derfor han kalles for "The King"?

Akkurat som blues er den svarte folkemusikken, så var bluegrass den hvite folkemusikken i Amerika. Bluegrass er en slags countryvariant med feler, banjo og gitar, opprinnelig instrumentalmusikk. Rytmeseksjonen kunne gjerne bare være et vaskebrett og en hjemmelaget bass med få strenger. Musikken har mye til felles med europeisk folkemusikk (Irland, England, Norge o.s.v.) Ikke så rart kanskje, Amerika består jo stort sett av europeiske innvandrere, også fra Norge. Westernfimene ble veldig populære og det er behov for musikk i alle filmer. Hva var mere naturlig enn å bruke countrymusikk? Etterhvert ble det derfor vanlig å kalle stilen for country & western. Jimmy Rodgers og Hank Williams var de første store stjernene innen denne stilarten. Blant jentene dominerte Patsy Cline.

Hvem lagde den første rock'n roll innspilling og når? Det vil alltid være glidende overganger mellom stilartene, derfor blir svaret basert på synsing, smak og behag. Det var flere innspillinger rundt 1950 som kanskje kunne kalles rock'n roll. Louis Jordan, Hank Williams for ikke å snakke om Fats Domino med "The Fat  man". Imidlertid ser det ut til at de fleste er enige om at "Rocket 88" med Ike Turner fra 1951 er den innspilling som oppfyller alle kriteriene for rock'n roll. Ikke minst "back beat". Det tunge (bak)slaget på andre og fjerde fjerdedel. Rock'n roll går som regel i 4/4 takt. (Evt. 6/8 med markert firer.)

Rock'n roll musikken kom til Norge i september 1956. Da ble "Blackboard Jungle" ("Vend dem ikke ryggen") vist på kino i Oslo (Sentrum). Tittelsporet var “Rock around the clock”, og norske ungdommer elsket musikken og tok helt av. Senere kom en ny film sammen navn og her fikk Bill Haley & the Comets fritt utfolde seg med mange melodier. Norske ungdommer tok kjapt etter den nye amerikanske trenden, og cafeer med jukeboxer og Cocka Cola dukket opp over alt. Musikken ble også tilgjengelig via populære utenlandske radiostasjoner som Radio Lux, og artistene kunne man ellers møte i aviser, ukeblader og tidsskrifter.

Følgende sto i Dagbladet i 1958: "Rock'n roll musikken fører til at elevene drikker seg fulle, spyr i gangene og slåss." Aftenposten samme år fulgte opp med. "Rockestjerner er veke, spinkle, bleke typer. De hisser seg opp i fullstendig ekstase og tar imot ovasjonene med et sykt smil. De synger med knærne og hoftene, står bredbent og vrikker og vrir seg...." Ukebladet Aktuelt kunne melde: "Elvis Presley er rockegalskapen personlig. Hans konserter er orgier og hans sprell på podiet er på kanten av det anstendige." Videre: "Pøbelrock i Oslo. Bråket rundt filmen "Rock around the clock" kom slik alle hadde ventet. Blodet rant og glasset singlet." Norske rockestjerner fantes også, Svein Finjarn var tidlig ute med sitt band Lucky boy & crazy rockets. Andre medlemmer i gruppen var bl.a. Wenche Myhre og broren Reidar. Ellers var det Per "Elvis " Granberg og Per "Rocke-Pelle" Hartvig som ble de største rockekongene her hjemme. "Tennesee toddy" med Rocke-Pelle var den første norske rock'n roll innspilling fra mai 58. Det var egentlig en EP-plate, (singelplate med 4 melodier), og backingbandet på platen var Sigurd Jansen & his Rockin' five. (Sigurd Jansen ble senere leder for kringkastings- orkesteret!) Andre kjente navn på denne tiden var Roald Stensby, Jan Rohde og Teddy Nelson.TEST DEG SELV:

1) Når og hvordan kom rock'n roll musikken til Norge?
2) På hvilken måte kan man si at rock'n roll musikken 
     skapte en ny samfunns  gruppe av tenåringer/ungdom?
3) Hvordan ble ungdomskulturen markedsført?
4) Hvilke verdensbegivenheter fremskyndet utvilkingen av 
   rock'n roll musikken?
5) Nevn noen viktige rock'n roll artister.
6) Nevn noen norske rock'n roll artister.

Rock'n roll  var i utgangspunktet det samme som rhythm and blues. Senere ble den mer en blanding av blues , country og jazz. Mange mener at "Rocket 88" med Ike Turner fra 1951 er den første plate-innspilling som oppfyller alle kriteriene for rock'n roll, men det er Chuck Berry og Elvis Presley som er de største og viktigste stjernene. Rock'n roll musikken kom til Norge i september 1956 med filmen "Blackboard Jungle". Bill Haley & The Comets spilte tittelmelodien....
Startside
Bill Haley
Chuck Berry
Buddy Holly
Elvis Presley
Burning love
FM.1998: "Rocket 88"
Blueberry Hill
Tutti Frutti