Disco og Punk 1975 -
I Tyskland var studioene meget avanserte, og Boney M ble en gullgruve. Her var bl.a. innspillingsteknikken kommet svært langt. I USA var det Boston- jenta Donna Summer som ble den nye discodronningen.
Discomusikken gjorde sitt inntog. Først med amerikanske artister som Gloria Gaynor og K.C.& the Sunshine band. Filmsuksessen "Saturday night fever" sørget for at Bee Gees fikk et megacomeback, og John Travolta ble discokongen fremfor noen. Platen solgte over 20 millioner ekesemplarer, Han bekreftet sitt image som førsteelsker i  filmen "Grease", her sammen Oliva Newton John. Filmmusikken er drivende rock'n roll, og scenen med melodien "Born to hand jive" er ubetalelig.

Popmusikken, for å bruke et samlebegrep om alle de nye blues, jazz, country og rockorienterte stilartene, ble stadig mere avanserte og "gammel" rock og beatmusikk kom til bake med ny tyngde og med nye artister. F.eks band som Supertramp, Staus Quo, Lynnord Skynnord , Smokie og Bruce Springsteen. Det er et godt drag i f.eks. "Breakfast in America" (ST), "What ever you want" (SQ), "Sweet home Alabama" (LS) og "Living next door to Alice" (S). Imidlertid, discomusikken fikk en enorm populartitet og det jazz/funk inspirerte discobandet Earth Wind & Fire produserte top ten singler på rekke og rad.

I USA ble Boston jenta Donna Summer den nye discodronningen, Boney M kom fra Tyskland  og her var innspillingsteknikken kommet svært langt. Gruppen bestod av tre karibiske jenter og Frank Farain, selveste hjernen bak det hele. "By the rivers of Babylon" henter teksten fra det gamle testamentet, og "Mary's boychild" skulle også være kjent. Popmusikk, og særlig discomusikk var nå big business, og smarte produsenter jobbet hardt med å komme opp med salgbare prosjekter. Village People var et vellykket eksempel i så måte. Man satte sammen en gruppe hvor hvert enkelt medlem fikk individuell profilering som indianer, cowboy, sjømann, politimann og offiser. (Vi ser de samme triksene benyttet i dag. Jentegjengen Spice Girls er et eksempel i samme gate.)  Y.M.C.A.var en av flere kjempehits og solgte godt over 12 millioner eksemplarer. Discomusikken førte til en oppblomstring av diskoteker verden over. Nye motetrender fulgte i discomusikkens fotspor, mye silke, gitter og paljetter, for ikke å snakke om platåsko og slengbukser.

Punkmusikken var også en nyskapning fra denne perioden. Særlig engelske The Sex Pistols vakte oppsikt. Ikke egentlig med musikken, den var mere som passe råtten, upresis garasjerock. Det var særlig sangtekstene som var uspiselige for det etablerte samfunnet. Sanger som "Anarchy in the U.K." og "God save the Queen" forteller at ingenting var hellig for Johnny Rotten & co. I tillegg hadde de autrerte klær og hårfrisyrer, piercing og sjokkfarger i håret. Hanekammen ble den erklærte punkfrisyren. Man barberte bort håret på deler av hodet slik at det bare ble igjen en slags hanekam på midten fra panne til nakke. Håret ble farget i skrikende farger og stivet slik at det pekte rett opp. De brukte kjettingliknende smykker og provoserte ytterligere med ringer i nese, ører og munn. Andre kjente punkband var The Damned, The Strangelers, The Clash og The Ramones. 

Sex Pistols gikk i oppløsning etter kort tid, da bassisten Sid Vicious skjøt ned og drepte sin forlovede og seg selv. Moteindustrientok kjapt opp elementer fra punken, og akkurat som med disokulturen ble "punk look" big business og topp mote.

Det var Malcolm McLaren, tidligere manager for New York Dolls, som på en måte konstruerte Sex Pistols etter mønster av de amerikanske undergrundsgruppene. McLaren hadde god kjennskap til den amerikanske varianten med bl.a. Velvet Underground og The Stooges i tillegg til N.Y Dolls. Iggy Pop og Lou Reed var kjente frontfigurer.

Endelig begynte jentene å markere seg innen rocke-musikken. The Runnaways, Sizi Quatro og Blondie (med Debbie Harris i front) var tidlig ute på 70-tallet. Senere kom The Pretenderes med Chrissy Hynde og Eurytmics med Annie Lennox. På 80-tallet kom den kvinnelige punkeren Pattie Smith, og The Bangles erobret hitlistene med sanger som “Manic Monday”, “Walk like an Egyptian” og “Eternal Flame”.
TEST DEG SELV:

1) Hvordan slo discomusikken igjennom?
2) Nevn noen kjente discoartister.
3) Hva var spesielt med Village People?
4) Hvordan slo punkmusikken igjennom?
5) Nevn noen av de  mest kjente artistene.
6) Hvem var Patti Smith?

Startside
Popmusikk
Hot stuff
Boney M
Gloria Gaynor
Kool & the Gang
Bee Gees
Sex Pistols
Shake your booty