Rock på 70-tallet
Glam-rock. Heavy-rock. Symfonisk-rock. Country-rock.
Blackmetal-rock. Kunst-rock. Pop-rock. Afro-rock.
Heavy-rock. Reggae. Musikaler.
Det lå i kortene selv mens hippiene holdt på som verst at en ny tid var i anmarsj. På Woodstock festivalen var det flere artister som mere uttrykte fremtiden enn fortiden. En av disse var Sly & the Family Stone. Soul/funk bandet som på en måte foregriper discomusikken til tross for at de synger "I wanna take you higher". Rockemusikken skulle slippe mangfoldet løs og bli en voksen, etablert kunstform. Jimmie Hendrix banet veien for en tøffere mere "heavy" gitarbasert rockemusikk. Grupper som Led Zeppelin, Deep Purple og Black Sabbat var banebrytende med tunge unisone riff i bass og gitar. Hør bare på "Whole lot of love" (LZ) eller "Black night" (DP).

Country & Western ble popmusikk, og artister som Jim Reeves, Chet Atkins, Buck Owens og Johnny Cash solgte millioner av plater. Countryartistene ble utover 70 og 80 tallet godtatt som etablerte stjerner, og på rekke og rad dukket de opp: Waylon Jennings, Willie Nelson, Kris Kristoffersen og Kenny Rogers. Også jenten var populære, Emmylou Harris, Tammy Wynette og Dolly Parton.

The Eagles gjorde country rock kjent over hele verden gjennom en rekke mega hitlåter som f.eks. Hotel California. Senere har de gitt ut et samlealbum (2002) Best of The Eagles som er verdens mest solgte album. Den tidligere rekorden hadde Michael Jackson med Triller fra 1982. Den amerikanske søsken-duoen The Carpenters ble en av 10-årets mest populære grupper med over 100 mill. solgte album av sin typiske soft-pop musikk som f.eks. “Close to you” og “Yesterday once more”.


70 tallet var også den tiden hvor mange av soloartistene vi kjenner den dag i dag ble etablerte. F.eks. Tom Jones, Van Morrison, Neil Young, Joe Cocker, Rod Stewart, Stevie Wonder, Michael Jackson,  Tina Turner, Elton John, Bruce Springsteen m.fl. Også blues begynte å bli populært igjen. John Mayall & his Bluesbreakers avlet opp gitarister som Peter Green og Eric Clapton.
Mange av musikerne hadde etterhvert klassisk musikkutdannelse og rockemusikken ble selvsagt preget av dette. Grupper som (tidlig) Genesis, Exeption, Emerson Lake & Palmer og Electric Light Orchestra var representative for den symfoniske rockemusikken. Albumet "Out of the blue" gjorde ELO til en av verdens mestselgende grupper. Besetningen var 2 celloer, fiolin, gitar, bass, trommer og synthezisere.

Rockemusikerne begynte å ta i bruk teatereffekter på scenen. F.eks. David Bowie kledde seg ut som et romvesen med "Space Oddity", og Marc Bolan i T-Rex sminket seg kvinnelig. Han fremstod nærmest som tvekjønnet. The Kiss hadde spesialsydde drakter, og patentbeskyttet mønstre når det gjaldt ansiktsmalingen. Glamrock ble navnet på denne stilen som stort sett er straight boogieorientert rockemusikk. Andre artister her var Sweet,  og Slade. Alice Cooper var også opptatt av teatralske effekter om enn av litt mere makaber karakter. Blodige seanser med bl.a. å kappe hoder av kyllinger og slanger virket avgjort sjokkerende på publikum. På mange områder var Alice Cooper en foregangsmann. Han var  den første rockeartisten som spilte skuespill og benyttet pantomime på sine konserter, han presenterte arrangerte, tostemte gitarsoloer (han hadde to gitarister) og hans litt tunge, dystre musikk kan godt ha vært et utgangspunkt for sener blackmetal og deathmetal grupper. Dessuten var det sansynligvis han som lagde den første ordentlige musikkvideoen med "Elected". Til tross for sitt vulgære yttre var Cooper en meget hardtarbeidene, ansvarsbevisst person, og tekstene hans er kritiske i forhold til det amerikanske samfunnet.

Kunstrock er et begrep som benyttes om den litt mere avanseret rockemusikken. Frank Zappa & his Mother of Invention, Pink Floyd, 10CC, og Queen er de mst kjente gruppene. Her er rockemusikken gjennom-komponert og gjennom-arrangert mere etter de samme prinsippene som klassisk musikk og jazz. Avanserte sangarrangementer samt kreative bruk av lyder og effekter. Her kan man kose seg med f.eks. den litt operaaktige Queen's "Bohemian Raphsody" eller den litt mere burleske "One night in Paris" med 10CC. Zappa var en meget seriøs musiker som også oppnådde å fremføre sine sanger sammen med Wienersymfonikerne. En gruppe som Steely Dan bør også nevnes her.

Poprock var almenrocken som til stadighet fylte hitlistene. Her har vi Dr. Hook & the Medecine show, Paul McCartney & Wings, Plastic Ono band og The Bee Gees som på denne tiden startet sin eventyrlige snart 30-årige karriere. Det størtste navnet var imidlertid Creedence Clearwater Revival. Gitarist John Fogerty gjorde et solid comeback i 97, men hør på de klassiske gitarvendingene f.eks. i "Born on the Bayou" som gjorde bandet verdensberømt, nærmest over natten. Svenske ABBA hadde en eventyrlig suksess etter at de vant Grand Prix i 74 med "Waterloo". Mot slutten av 70-tallet hadde de solgt over 50 millioner album. "Dancing Queen" er en av de mange hitlåtene de produserte. ABBA's oppskrift på suksess var grei, fengende poplåter, kjappe/klingende titler, lekker show-innpakning og to sexy jenter pluss to stilige gutter. Det hele akkompagnert av det ypperste blant svenske musikere. ABBA er verdens 3. mestselgende artister etter Elvis og The Beatles!

Reggaemusikken kom fra Jamaica, og Jimmy Cliff,   Peter Tosh og særlig Bob Marley er godt kjente. Reggaemusikken har en særegen, vuggende rytme, den vanligvis tunge eneren i takten, nærmest blir borte og de lette taktdelene blir tunge. Hør f.eks. på "No woman no cry" eller "Buffalo Soldier". Marley ble en trofast tilhenger av rastafarismen hvor budskapet var at alle fargede mennesker skulle få vende tilbake til sine opprinnelighet på dommens dag. Dessuten at den avdøde Etiopiske keiser Haile Selassie var en reinkarnasjon av Jesus. The Police med Sting i spissen blandet også reggaerytmer med sin popmusikk.

Afrorock kunne være en betegnelse på den rockemusikken som kombinerte afrikanske og/eller sydamerikanske rytmer med ulike rockemusikkelementer. Gitaristen Carlos Santana var en fremragende eksponent for denne type rockemusikk. Albumet "Abraxas" ble en nummer 1 selger verden over. Derfor har alle hørt "Black magic women". (?)

Opera og musikaler ble også en del av rockemusikken. Rockeoperaer som "Hair", "Evita", "Godspell" og ikke minst "Jesus Christ Superstar" var enormt populære. Dette var også starten på en eventyrlig karriere for komponisten Andrew Lloyd Webber. Senere kom også "Cats" og "Fantom of the Opera" m.fl. (Musikalene finnes heldigvis også på video.)TEST DEG SELV:

1) Gi eksempler på mangfoldet tidlig på 70-tallet.
2) Hva er typisk for "heavy" rock?
3) Hva var spesielt med Alice Cooper?
4) Hva kjennetegner symfonisk rockemusikk?
5) Hva er Bob Marley kjent for?
6) Nevn noen kjente musikaler.

Startside
Popmusikk
Se Video:
"Woodstockfestivalen"
Buck Owens
Led Zeppelin
Joe Cocker
David Bowie
Blood, sweat & tears
Kiss
Alice Cooper
Bob Marley
Fra Hair
Carlos Santana
Tower of Power
Elton John
Tina Turner
Electric Light 
Orchestra
Procol Harum