Norsk rock'n roll - den tredje bølgen - 1980
Punk-musikken hadde trange kår i Norge, men band som Kjøtt, The Cut, The Aller Værste og DePress hadde en viss suksess. I ettertid har mini-LP’n til Kjøtt fra 1980 blitt kåret til den 4. viktigste utgivelsen av norske artister! (Morgenbladets kåring fra 2011.) I kjølvannet av den norsk-språkelige rockemusikken fødtes nå det som i ettertid blir kalt for de 4 store: Ragarockers, Jokke & Valentinerne, De Lillos og Dum Dum Boys. Heavy rocken ble ivaretatt av Flax, Aunt Mary og Ruphus. Sistnevnte hadde en viss suksess i Tyskland.

80-tallets kjente norske kom fra alle ulike sjangre fra  visesang til rock'n roll. Visens venner var særlig Ole Paus, Halvdan Sivertsen, Jan Eggum, LilleBjørn Nilsen, Øystein Sunde m.fl. Norsk MGP seier i ´85 med Hanne Krogh og Elisabeth Anderson, da kjent som Bobbysocks. Tidligere Veslefrikkvokalist Anne Grethe Prøys var sentral gjennom flere ti-år med ulike grupper og som soloartist. Også Alex, Lava, Return og ungdomsfenomenet The Kids. "Forelska i lærer'n" fra 1980 var en kjempehit. Det var også Gry Jannicke Jarlum med sin "Svake mennesker" året etter.

Siste halvdel av 80-årene startet med MGP seier i 85 "La det swinge". Så kom AHA med "Take on me" og Monroes med "Cherio" og "Sunday people". Slutten av 80-tallet brakte også suksess til Tomboy og Jørn Hoel. 

Den altoverskyggende plateartist i Norge er Sissel Kyrkjebø. Hun har nå passert ufattelige 800.000 eksemplarer med "Glade jul" som ble utgitt i 1987. I forhold til innbyggertallet, er dette verdens desidert mest solgte plate....

90-tallet dreier seg mye om Dance with a stranger og Trine Rein. Vazelina Bilopphøggers sang rockabilly-låter på Toten-dialekt, og solgte massevis med plater. Nykommeren Lene Marlin gjorde også stor suksess.

Midt på 90-tallet ble det nok en GP-seier med “Noctyrne” og Rolf Løvland, men det var Raga Rockers, Dum Dum boys, De Lillos, DDE, Turboneger, Postgirobygget, Åge Alexandersen, Bjørn Eidsvåg m.fl. som dominerte til langt ut på 2000-tallet. De gamle er fortsatt eldts, også i norsk rock, selv om de nå har fått selskap av Karpe Diem, Madcon, Susanne Sundfør m.fl.

Senere på 2000-tallet kom jentene stadig meter i fokus med Aurora, Dagny, Sigrid m.fl. Etter at strømmetjenester overtok for platesalg, ble det vanskelig å tjene penger på selve låtene. Dette medfører at artistene i større grad må "ut på veien" for å tjene penger. 

(Allikevel, når det gjelder samlet platesalg totalt, er Torbjørn Egner den mestselgende plateartist i Norge. “Folk og røvere i Kardemomme by”, “Hakkebakkeskogen” og “Karius og Baktus” m.m. selger hvert år ca. 60.000 eks. og har i 2017 passert 2,5 mill. eks.)

Blant mange norske rocke-stunt ble The Cumshots (med Kristopher Schou) legendariske på Quartfestivalen i 2004. Midt under konserten kom et nakent par opp på scenen og dro i gang et heftig sex-liveshow under mottoet "Fuck for forrest". Episoden ble kjørt i fullskjermvisning i Kveldsnytt senere på kvelden. Ganske fasinerende å tenke på at NBC  like i forveien ble ilagt en millionbot i USA da Jeanette Jackson flashet den ene puppen under sin opptreden på Super Bowl.
Punk- musikken hadde trange kår i Norge, men band som Kjøtt, The Cut og DePress hadde en viss suksess. Heavy rocken ble ivaretatt av Flax og Ruphus. Sistnevnte hadde en viss suksess i Tyskland. Sissel Kyrkjebø stiller i egen sjanger og i egen klasse.
Startside
Kjøtt
Notodden bluesband
The Kids
Åge Aleksandersen