Hippiekulturen og nye impulser 1967 -
Big brother and the Holding company hadde Janis Joplin som frontfigur. En av rockemusikkens viktigste sangerinner som videreførte bluestradisjonen fra Bessie Smith og Billie Holliday.
I 1967 begynte det å utvikle seg en dop-kultur i San Fransisco blant "dropouts", langhårede og musikanter. Disse holdt til i et strøk som het Haight Ashbury, og mange andre rockemusikere begynte å vanke her. Bl.a. musikerne i lokalbandet Grateful Dead.  Sceneopptredenen var pakket inn i "bobblende lysshow" på alle vegger samt stroboskop og flashlight. Musikken var tydelig inspirert av rusopplevelser i forbindelse med narkotikamisbruk, f.eks. LSD, og stilarten ble kjent som psychedelisk rock eller acid rock. Et annet kjent band var Jefferson Airplane med sangerinnen Grace Slick. (Bandet var opprinnelig fra Finnland og het Jormas etter bandleder Jorma Kaukonen.) "Do you want somebody to love" ble en landeplage. Big brother and the Holding company hadde Janis Joplin som frontfigur. En av rockemusikkens viktigste sangerinner som videreførte bluestradisjonen fra Bessie Smith og Billie Holliday. Hennes album "Pearl" fra 1970 inneholder bl.a. klassikeren "Mercedes Benz".  Usedvanlig vakker er også "Me and Bobby Mc Gee".

The Doors (fra L.A.) var en annen gruppe med tilknytning til hippiekulturen. Sangeren Jim Morrison skrev en rekke særegne tekster inspirert av moderne filosofer som Nietze og Blake. Bandet avlet etterhvert en rekke myter. De hadde en spesiel orgelsound. Organisten Manzarek spilte  også bass på et fotklaviatur. Derfor hadde de heller ingen typisk bassgitar lyd i bandet. Steppenwolf skrev en rekke sanger om dopingkulturen og har dessuten mye av æren for at motorsykkelkulturen, og særlig Harley Davidson syklene kom på mote igjen. Dette skjedde med filmsuksessen "Easy Rider". Låta "Born to be wild" ble en landeplage. 

Hippiekulturen slo rot rundt om i Europa, og i England var den amerikanske gitaristen Jimi Hendrix en av hovedpersonene. Det var Animals-bassisten Chas Chandler som  oppdaget Hendrix' talent og fikk ham over til England hvor han dannet trioen Jimi Hendrix Experience. Hendrix satte en helt ny standard for hvordan man skulle spille på gitar. Han oppdaget bl.a. "feedback"-effekten, dette at en gitar på høyt volum gir en uendelig tone dersom man vender gitarmikrofonen inn mot høyttaleren. I tillegg utnyttet han maksimalt tekniske nyvindinger som wah-wah pedalen og fuzzboksen. Han fikk gitaren nærmest til å snakke. Ved siden av Robert Johnson er Hendrix den som har hatt størst betydning for senere rockegitarister.

I England begynte Pink Floyd tidlig med å utforske elektronisk rock, og The Beatles fulgte også opp med hippie-inspirerte tekster og sanger.

Hippiekulturen begynte som en politisk bevegelse og protesterte kraftig mot Vietnamkrigen.  "Make love not war" var hovedbudskapet, men ellers  var det heller tynt. Narkotikamisbruket tok overhånd, og tusener av ungdommer ruset seg til døde. De store artistene gikk forran med et godt eksempel. Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison m. fl. døde alle som følge av narkotikamisbruk.

Hippiene hentet religiøse impulser  fra østen, og særlig buddisme og meditasjon ble poulært. Selv The Beatles reiste til India for å lære å meditere. I 1967 var det en stor musikkfestival i Monterey, og i 1969 den mere kjente Woodstock festivalen. Nærmere 500.000 mennesker samlet på et begrenset område 3 dager til ende kunne høre flesteparten av datidens store artister. Arrangementet var en kjempeutfordring, da man ikke hadde dimensjonert for så mange mennesker. Arrangørene  måtte ha hjelp bl.a. fra U.S. army i en rekke praktiske ting, helikoptertransport, mat feltsykehus m.m. da hele veisystemet brøt sammen. Hippiekulturen tok sakte livet av seg selv, og alt ettertiden sitter igjen med er minnene om døde artister og en lang  rekke av dop-ødelagte ungdommer.

I Norge var det også en gruppe ungdommer som forsøkte seg som hippier. Mange av dem holdt til i miljøet rundt "in-stedet" Club 7. Denne klubben har hatt stor betydning for blues/rock-musikkmiljøet i Norge. Visesangeren, bohemen og lofferen Jan Stenerud var en velkjent hippie i dette miljøet. Også senere kjente artister som Terje Tysland og Jahn Teigen hadde i likhet med mange andre kjente kunstnere og musikere en hippie-periode på denne tiden, bortsett fra at det var kanskje ikke så stor tilgang på narkotiske stoffer i Oslo? Kjennetegnet på en hippie var skulderlangt hår, åpne sandaler, evt. barbent, blomstrete, kjortelaktige klær og kanskje blomster i håret. For å sitere Scott McKenzie "If you're going to San Fransisco, be sure to wear some flowers in your hair." Problemet i Norge var at det passet ikke å være hippie om vinteren...TEST DEG SELV:

1) Hvorfor oppstod hippiekulturen?
2) Nevn de viktigste artistene.
3) Hva var spesielt med musikken?
4) Hva var spesielt med Janis Joplin?
5) Hva var spesielt med Jimi  Hendrix?
6) Hva forbinder du med Woodstock?

Startside
Popmusikk
"Woodstock"
fra Fløysbonnmusikalen
Jimi Hendrix
Janis Joplin
The Doors
Pink Floyd
The magical mystery tour
If you´re going to 
San fransisco
CCR
Sly & the Family stone
Crosby, Stills, Nash