Elvis Presley - The King
5. Juli 1954, Sun platestudio i Memphis. En 19 år gammel gutt hopper rundt i studio og vrenger av seg en gammel blues-låt i ren frustrasjon. Elvis har lenge forsøkt å få platekontrakt, og han har sunget seg igjennom flere Dean Martin sanger samt et par av Bing Crosby. Problemet er at det fenger ikke Sam Phillips, sjefen i plateselskapet.


Bassist Bill Black og gitarist Scotty Moore snur seg og ser på Elvis. “That’s allright mama” var en låt fra 1946 av Arthur Crudup, og de undret seg på hvordan unggutten kjente til denne låta. Saken var imidlertid den at Elvis vanket mye i Beale Street, et partysted for de fargede. Dessuten gikk han ofte på de fargedes bluesklubber i Hernando Street. Han favoritt-radiokanaler var WDIA og KWEM som utelukkende spilte “neger”-musikk.

Noe magisk skjer nå i Sun studio, Black og Moore jammer i vei med Elvis og Sam Phillips starter opptaks-maskiner og setter frem mikrofoner. Alle skjønner intuitivt at noe uvanlig er i ferd med å skje. Fra nå av er “Rock’n roll” big business. Elvis klarte å forene den hvite rock’n roll musikken med den svarte rhythm & blues musikken. Han blir på en måte en katalysator for en ny generasjon, og han skaper en helt ny samfunnsgruppe, teenager - ungdom.

Sex og sex-appeal var noe voksengenerasjonen knapt snakket om i de det offentlige rom, nå ble dette en del av ungdommens språk. “Rock’n roll” var var et slanguttrykk for samleie og har vært flittig brukt i bluestekster siden 20-30 årene. Når Elvis sang et eller annet med “rock me baby”… eller… “I feel so lonelly”…. Var det tydelig for alle ungdommer hvor han ville hen. Både stemmen og kroppsspråket fortalte i detalj hva  sangene handlet om når han framførte dem. Han tilførte musikken livskåthet, frihet, ungdomsopprør og “rock’n roll” på en måte som ingen før hadde gjort. Han traff verdens ungdommer midt i hjertet, for ikke å si enda lengre ned….

“Før Elvis var det ingen”. (John Lennon). “Elvis befridde kroppen”. (Bruce Springsteen). Bl.a. Bob Dylan bøyde han seg ned og kysset gulvet første gang han besøkte Sun studio.

19. Juli 1954 er Elvis’ første singel ute I forretningene. “That’s allright mama”/”Blue moon of Kentucky”. I Memphis var det apartheid-tilstander på denne tiden slik at hvite radiostasjoner spilte ikke svart musikk, og svarte radiostasjoner spilte ikke hvit musikk. Allikevel, den svarte DJ Rufus Thomas trosser forbudet om å spille Elvis på WDIA, og deretter spilles Elvis på alle typer radiostasjoner. Ca. 20.000 eks. ble solgt i USA, hovedsaklig i Memphis.

I 1955 er Elvis blitt en alt for stor artist for Sun Records og han blir kjøpt opp av RCA, et av de store etablerte plateselskapene. Den første platen han spilte inn her var “Heartbreak hotel” i 1956. Platen ble nr. 1 på hitlistene i USA, og solgte over en million eks. Fra nå av toppet han og også hitlistene over hele verden. En gospelgruppe, The Jordanaires, ble fra nå av hans faste vokal-backing.  Elvis sang rock’n roll, og frem til 1959 hadde han 14 singelplater som alle solgte over 1 mill. eks. “Hound dog”, “Don’t be cruel”, “All shook up”, “Treat me nice”, Teddy bear” m. fl. 

I 1956 fikk Elvis en birolle i spillefilmen “Love me tender” hvor han sang tittelmelodien. Dette medførte  til over 30 spillefilmer, nå med Elvis i hovedrollen. Mange av filmmelodiene ble megahiter, særlig “King Creole”og “Jailhouse rock”.

Som en av få megastjerner avtjente Elvis sin verneplikt, men populariteten ble holdt ved like. Mange plater og filmer var laget i forkant med tanke på dette. Da Elvis kom tilbake fra det militære hadde han stor respekt også blant foreldregenerasjonen. Han ble mer en underholdningsartist og opptrådte på eksklusive nattklubber, bl.a. i Las Vegas. Repertoaret ble mer ballade-preget som f.eks. “It’s now or never”, “Are you lonesome tonight” og “In the Ghetto”.

Elvis hadde mer eller mindre trukket seg tilbake da hans meget driftige (kanskje for driftig) manager “oberst” Tom Parker startet en kjempekampanje i 1968 med tanke på et comeback. Med symaskinprodusenten Singer som sponsor ble det laget fjernsynsprogrammer og radioprogrammer. Dessuten en Elvis-bok samt massiv markedsføring i samtlige media. Elvis dro på turne for første gang på over 10 år, medvirket i dokumentarfilmer m.m. Konserten Aloha from Hawai ble vist gjentagne ganger på tv-stasjoner verden over, og konsert-LP’n herfra solgte i millioner.

I ettertid kan det se ut som om markedskreftene styrte livet til Elvis. Manager Parker var en meget bestemt mann, og Elvis enorme posisjon gjorde at selv de nærmeste våget å si tydelig i fra når nok var nok. Dessverre fikk Elvis lite hjelp til å leve normalt, og etterhvert ble medisinskapet ganske så rikholdig….
Personlige problemer gjorde livet  vanskelig, og han begynte å bruke/misbruke medikamenter. Bildene som stadig krysset Atlanteren kunne vise en hel verden at Elvis hadde alvorlige problemer. Også hans opptredener begynte å bære preg av dette. 

Man sitter ofte med en følelse av at Elvis opptrådte verden over. Dette stemmer ikke, han opptrådte kun i USA. Allikevel er han verdens mestselgende artist med over en milliard  solgte plater. Tilsammen utga han 149 plater og album. 

Han er født 9. august 1935 i Tupelo, Missisippi og flyttet som 13-åring til Memphis sammen med familien. Hans foreldre var relativt fattige arbeidere, og Elvis livnærte seg som lastebilsjåfør. Senere bodde han storslagent i Graceland, Memphis. I dag er dette et meget godt besøkt museum.

Elvis  døde i sitt hjem 16. august i 1977. Han var da nedkjørt både fysisk og psykisk. Den offisielle dødsårsak er hjertesviktTEST DEG SELV:

1) Hva het den første platen som Elvis spilte inn?
2) Hvilken låt spilte han først inn på RCA?
3) Hvorfor ble Elvis så populær?
4) Hvor kom Elvis fra?
5) Hva var forskjellen på 50-talls Elvis og 60-talls Elvis?
6) Hva heter stedet Elvis bodde og som i dag er et museum?Startside
Popmusikk
SE VIDEO:
Hound dog
Love me tender
Blue suede shooes
Jailhouse rock
That's allright mama