Dubstep 2000 -
Dubstep er en musikksjanger innenfor elektronisk musikk som har sitt opphav fra syd-Londons UK garage-stil på begynnelsen av 2000-tallet. Musikken består av masive basslinjer, romklang-aktige trommemønstre, enkle samples og lite vokal/sang.
BBC-DJ John Peel begynte å spille denne musikken på radio tidlig på 2000-tallet, og etter hvert havnet musikken også på mindre lokale scener. Sjangeren betegnes ofte som noe "mørkere" enn vanlig elektronisk musikk, og selv om tempoet er høyt gjør den særegne måten å sette opp rytmen på at musikken høres noe saktegående ut. Dubstepsanger holder vanligvis et tempo rundt 140 taktslag per minutt og har i senere tid utviklet en halvtakt-rytme. Musikken er kjent for synkoper og trioler. Dubstep var den første musikksjangeren som kom i 3D på Youtube, og noen av de tildligste og mest anerkjente produsentene innen sjangeren er artisten Benga, Kode 9, Skream og ikke minst Rusko

Dubstep ble tatt alvorlig av ulike musikk-blader og ble også brukt som bakgrunnsmusikk I tv-serier og filmer. Kjente artister, f.eks. Britney Spears og  Rihanna, begynte å inkorporere dubstep-rytmer på sine plater.

Skrillex, Sony Moore fra Los Angeles er laptop-musikeren som ble stadion-artist. Med platen “My name is Skrillex” fra 2010 fikk han sitt definitive gjennombrudd, og flere av låtene hans har blitt spilt nærmere 100 millioner ganger på Youtube.

“Skrillex er musikk med kviser” er et forsøk på å beskrive denne musikken. Sannheten er at Skrillex er samtidsmusikk, og ikke naturlig i same bås som pop og rock. Dette er musikk for ungdom forran playstation og mobiltelefon. Mye taktskifter, ekstreme lyder, støy, køddetoner uten mål og mening, masse energi, humor og støy. (Husk at en av 1900-tallets største komponister, Stockhausen, definerte musikk som organisert lyd...)

Dette er musikk som foreldregenerasjonen ikke liker i det hele tatt. Så her er dubstep-musikken i godt selskap med jazz, rock og punk! Mange mener at dette ikke er “låter”, det er bare en sammenrasket haug av lyd, rytmer og effekter hektet sammen i en tilfeldig rekkefølge. Andre mener at Skrillex er et geni som lager pop-musikk av støy. De britiske ultratradisjonelle dubstep-fantastene mener at Skrillex har fjernet seg fra den originale, dunkle, naturalistiske dubstepen som ble produsert av Burial og Kode9. - Saken er vel heller den, at dubstep etter hvert har blitt tatt opp i populærkulturen, akkurat slik som andre motkulturer f.eks. jazz, rock, punk, m.m.

Dubstep begynte å se dagens lys som B-side hos de små plateartistene. Nå fyller Skrillex Oslo Spektrum 2 ganger på rad samme dagen i 2011, og i 2012 er han toppnavn på Hove-festivalen.

Etter også å ha samarbeidet med ulike popartister, er han vel snart i ferd med å bli ”dubstepens mest hatede mann”.

There’s no business like showbusiness!!

Skrillex
Startside
Popmusikk
Se video:
Benga