Popmusikkhistorie
Nirvana
GRØNSJ, DANCE OG TECHNO 1990 -
Forside
Den teknofiserte datamusikken som tyske «Kraftwerk» introduserte i 80-årene kunne ytterligere utvikles i moderne PC'er som stadig ble større, raskere og «musikalske».
Internett er i ferd med å endre hele plateinsdustrien. Etter at CD-platene utkonkurrerte vinylplater og lydkassetter, kan alle med Internett- tilkobling laste ned nær sagt hvilken låt som helst fra nettet i MP3 format. 


Glasnost og perestrojka var russiske ord som nå gikk inn som lånord i det norske språk. Gorbatsjov oppløste  Sovjetunionen, dermed var den kalde krigen definitivt over. Nelson Mandela avskaffet aparteid regimet i Sør Afrika og  håpets lys ble tent verden over. Selv i Nord-Irland og i Jugoslavia skimtet man fred

Tendensen i media blir klarere, nå skal alt personifiseres til minste detalj, under dyna og inn i likkisten. Prinsesse Dianas dramatiske død i 97 varte  minst et år i pressen, og president Bill Clintons omgang med en sekretær i det hvite hus lærte skolebarn mere om sex enn det mange voksne brudepar visste om da de giftet seg.

Musikken fra 80-tallet hadde ingen problemer med å tilpasse seg 90-tallet. Den teknofiserte datamusikken som tyske «Kraftwerk» utviklet i 70-og 80 årene kunne ytterligere bearbeides i moderne PC'er som stadig ble større, raskere og mere «musikalske». Kraftwerk tok i bruk verdens første synthesizer, en såkalt mini-moog. (Utviklet av Robert Moog). Deres debutalbum «Autobahn» fra 1974 er grensesprengende, og er det viktigste album innen technomusikk. Sammen med mini-moogen forandret de popmusikken.

Grønsj (new wave) var 90-tallets store ungdomskultur før house og techno. Grønsj-rocken (gjørmerock) forente heavyrock med enkle melodier og en touch av punk. Musikken oppstod i USA, Seattle, med band som Perl Jam , Soundgarden, Offspring og Nirvana. Sistnevnte utga albumet “Nevermind” i 1981, og sammen med megahiten “Smells like Teen spirit” regnes dette som et av de viktigste album i rock-musikk historien.

Dance-musikk er et eget begrep på hurtig maskindisco, som regel produsert på en PC. Det utviklet seg et nytt dansemiljø innen dancemusikk, og tusener av ungdommer verden over gikk på kurs for å lære freestyle disco dans. Dette er en turnorientert, akrobatisk dans som har blitt et typisk jentefenomen. Kanskje som en reaksjon mot guttas breakdance? Hip-hop musiken kunne enten reduseres til «drum'n bass» eller utvikles til ulike typer «house»-musikk. Fellesbetegnelsen på dette er technomusikk. (House er en variant av Hip hop som er tilpasset dansegulvet. Musikken kom fra London og stjal mange temaer og samples fra de etabletre artistene.)


Miljøene rundt house-og technomusikk begynte å flørte med en ny type rusmidler, ecstasy.  Dette stoffet dukket opp på slutten av 80-tallet, og det har vært en sterk sammenheng mellom houseparty og ecstasy.

I Bristol (England) fantes artister som Tricky, Massive Attack og Portishead  Disse utviklet en musikkstil de kalte for trip-hop. Ultra-rolig hip-hop med avanserte melodiske arrangementer, gjerne med symfoniorkester og melankolsk sang.

Maria Carey og Celine Dion er tiårets store sangsolister, men de gamle er fortsatt eldst. Elton John fikk ny tekst på sin gamle kjempehit «Candles in the wind» og dedikerte den til avdøde prinsesse Diana som «Goodbye Englands rose». Platen solgte over 30. mill. eks. Ingen singelplate har noensinne nådd slike salgstall! (Overskudd av salget gikk til barn i den 3. verden).

Boyband er absolutt «in». Take That overlater tronen til Boyzone og Backstreet Boys. Alle disse er kapable til å fylle Oslo Spektrum.  Allikevel, det er få arena-artister igjen. Skal man fylle Valle Hovin må man nok fortsatt ty til Rolling Stones, Bruce Springsteen,  Tina Turner, Pink Floyd, The Eagels eller Mikael Jackson. 

Garth Brooks og Shania Twain fornyer countrymusikken med tydelig rockinspirasjon. Hennes album Come on over er det mestselgende album fra en kvinnelig artist hittil (2004). Kanskje disse kan inviteres til Valle Hovin en gang?

Laureen Hill fra The Fugees hadde sitt opprinnelige gjennombrudd i filmen «Sister act». Etterhvert har det vist seg at hun er i ferd med synge seg opp blant de største kvinnelig vokalistene. Hun fungerer også godt som rap-artist. 

Allikevel er det nok Spice girls som er dette ti-årets mest spenstige fenomen. En jentegruppe-variant av Village People med utrolig suksess. Hitlåtene formelig drysset ut av det ene albummet etter det andre, f.eks. «Wannabe». I England er det bare The Beatles som har solgt flere plater enn Spice Girls.

I Norge har Trine Rein og Lene Marlin gjort seg internasjonalt bemerket. 

Britiske Leftfield har også utviklet den moderne dansemusikken, og albumet «Leftism» har flere ganger blitt 
kåret till 90-tallets beste dance-album.

Internett er i ferd med å endre hele plateinsdustrien. Etter at CD-platene på 90-tallet utkonkurrerte vinylplater og lydkassetter, kan alle med Internett-tilkobling laste ned nær sagt hvilken låt som helst fra nettet i MP3 format. Dersom denne konverteres til en wave-fil og brennes på en cd-brenner, kan den avspilles på vanlige cd-spillere. Det finnes også minidiskspillere som avspiller MP3 filer direkte fra diskett/CD, og helt sikkert kommer det mye mere i fremtiden. I tillegg åpner Internett muligheten for hvem som helst å legge ut sine komposisjoner på egen internett-hjemmeside, My Space, Youtube o.a. Dermed er plateselskapenes monopol brutt når det gjelder  distribusjon av musikk.

Net Aid er oppfølgeren til Live aid, og fant sted høsten '99. Ved gratis å laste ned et «tv»-program, kunne internettbrukere verden over følge konserten(e) på direkten. De foregikk nemlig på 3 ulike steder: Giants stadium i New York, Wembley stadio i London og Palais de Nations i Geneve. Alt sydd sammen som en konsert. Her kunne man oppleve Bon Jovi, Quincy Jones, Bryan Adams, David Biwie, George Michael, Sting, Robbie Willams, Bryan Ferry, Zuccchero m.fl. Hjemmesidene til Netaid kan håndtere 1000 betalinger over nettet pr. sekund, og pengene går til vanskligstilte mennesker i den tredje verden.TEST DEG SELV:

1) Hvem introduserte techno-musikken?
2) Nevn noen kjente solo-artister på 90-tallet.
3) Hva forbinder du med boyband?
4) Hva kjennetegner hardcore?
5) Nevn noen norske artister.
6) Hva betyr internett for plateindustrien?


Pearl Jam
Soundgarden
Dance/Tecno
Kraftwerk
Riot Grll...