Chuck Berry 1926  -
Chuck Berry vokste opp i St. Louis i USA og var en av 6 søsken. hans far var prest i baptistkirken og noren var lærerinne. Han hadde forskjellig jobber, vaktmester m.m. mens han hele tiden spilte blues på gitar. T-Bone Walker var et viktig forbilde, men han spilte også låter fra f.eks. Muddy Waters og Nat King Cole.

I 1955 møtte han Muddy Waters i Chicago, og han introduserte Chuck berry for Chess Records. Man merket at blues var litt på vei ut, så man forsøkte å mixe litt country inn i bluesmusikken. Nettopp dette var selve varemerke til den musikken CB reiste rundt å spilte sammen med bandet til Johnnie Johnson på den tiden. "Maybellene" var en country-låt som CB endret litt tekst på og spilte på sin spesielle country/jazz/blues.

"The cadillac pulled up ahead of the ford, 
The ford got hot and wouldn't do no more. 
It then got clody and it started to rain, 
I tooted my horn for a passin' lead 
The rain water blowin' all under my hood, 
I knew that was doin' my motor good."     (Fra Maybellene).

Tekstene i Rock'n roll musikken var ofte fulle av sexuelle hentydninger og selve ordet "Rock'n roll" som tilsynelatende handler om heftig dans og musikk, kan jo også henspille på et heftig samleie....
Tekstlinjene i "Maybellene" kan også gjerne ha en slik klangbunn. Rock'n roll musikken var jo et vesentlig del av ungdomsopprøret på slutten av 50-tallet, sex var et viktig våpen. Problemet var at selv om ungdommen elsket musikken og de sexuelle hentydningene, så hatet foreldregenerasjonen dette. Skulle man få platene spilt på radio måtte man altså kamuflere budskapet.....

"Maybellene" gikk inn på 5. plass på Billboard liasta i USA. Senere kom "Scool days", "Rock'n roll music", "Sweet litle sixteen" og "Jhonny B. Goode" som også nådde topp 10. På 60-tallet hadde alle de store engelsk beat-bandene minst en Chuck Berry låt på repertoaret. John Lennon ble i sin tid dømt for å ha "stjålet" Chuck Berry-temaer til "Come together" og "I saw her standing there". JL hadde ingen problemer med å innrømme dette, - det ble da heller ingen streng straff.. ("Memphis Tenesse" nådde 87. plass med CB i 59. Johnny Rivers gjorde en coverversjon noen år senere som nådde 2. plass...)

Rasismen var sterkt gjeldende i USA både på 50- og 60-tallet. Cuck berry ble bl.a. nektet å spille på sine egne konserter! (Arrangøren viste ikke at han var farget!) I tillegg var politiet veldig ute etter fargede og man risikerte å havne i fengsel for episoder ingen hvite ville ha blitt dømt for. En sammensurret historie om CB, en nattklubb og en mindreårig jente-prostituert endte med to år i fengsel. (Det ble aldri ordentlig bevist at CB hadde gjort noe ulovlig, men jenta var/hadde vært ansatt i klubben til CB, og han hadde hentet henne (ulovlig?) fra nabostaten. Dommen var rasistisk). I fengselet skrev han flere låter bl.a. "No particular place to go".

Først i 1972 ble det en nr. 1 hit for Chuck Berry. "My Ding-A-Ling" er en fjollete grisevise som mer forteller oss at raseskille-politikken, frontet av bl.a. Martin Luther King, begynner å åpne for fargede artister. Allikevel, lenge hadde det allerede vært CB-låter på hitlistene innspilt bl.a. av The Beatles og Rolling Stones.

Chuck Berry er rockhistoriens mest betydningsfulle enkeltperson. Han hadde en utrolig appell til den hvite ungdommen med sin crossover stil (blues/country/jazz), senere kalt for Rock'n Roll. Elvis Presley hadde på en måte åpnet den "døra" med "That's All Right Mama" like i forveien. Til tross for litt turbulens i privatlivet og med økonomien, (han ble også lurt av managere), så har han nå fått orden på det meste.

Da romsonden Voyager 2 ble sendt ut i solsystemet i 1977 hadde den med seg mange elementer som skulle dokumentere intelligent liv på vår klode for eventuelle utenforstående. I selskap med Mozart og Beethoven finnes her også "Johnny B. Goode".

Når dette skrives (august 2011) er Chuck Berry fortsatt aktiv konsert-musiker, og han proklamerer på sin hjemmeside at han fortsatt vil være på klubben Bluberry Hill i St. Louis minst en onsdag i måneden.TEST DEG SELV:

1) hvor kom Chuck Berry fra?
2) Når slo han igjennom? 
3) Nevn noen kjente låter.
4) Hvorfor var det vanskelig for Chuck Berry å spille ute?
5) Hva var spesielt med tekstene i Rock'n Roll musikken, og hvorfor?
6) Hvordan vil du karakterisere musikken til Chuck Berry?

Chuck Berry er rockhistoriens mest betydningsfulle enkeltperson. Han hadde en utrolig appell til den hvite ungdommen med sin crossover stil (blues/country/jazz), sener kalt for Rock'n Roll.
Startside
No particular place to go
School days
Sweet litle sixteen
Johnny B. Goode
Memphis Tennesseee
My dinga-ling