Blues
Folkemusikk er et ord som får oss til å tenke på bunad og ringdans, men også på hardingfele, langeleik og munnharpe. Vår folkemusikktradisjon har slektskap med med store deler av nord- Europa, og ikke minst England og Irland.

Blues er afro-amerikansk folkemusikk og Memphis var en helt sentral by som formet den moderne bluesen. (Lytt til teksten i "Walking in Memphis".) Slavehandelen på 1800-tallet brakte tusener av svarte afrikanere over til det nord-amerikanske kontinent, og slavene tok med seg sin afrikanske musikalske arv. Denne var hovedsaklig basert på vokal sang til trommerytmer. Melodiene hadde en form for pentaton skalaoppbygging. (Kun 5 toner i skalaen.) Slavene arbeidet hardt, og mang en gang var det godt å kunne synge "worksongs" mens man arbeidet. Møtet med kristendommen ga også håp og trøst for mange. Man utviklet derfor "negro spirituales" og ulike gospelsanger. Slavene fikk ikke lov til å ha trommer, da de hvite var redde for at slavene skulle sende hemmelige meldinger og budskap som trommerytmer.Navnet blues kommer fra uttrykket “the blue devils” som betyr å føle seg trist.

Bluesen ble essensen av alt dette, og da slaveriet i USA ble opphevet i 1865 (etter borgerkrigen), var det mang en afro-amerikaner som reiste rundt om og sang sin blues. Gjerne akkompagnert av gitar og munnspill. Blues har en egen skala med senket 3. og 7. trinn, blue notes, kanskje en ettervirkning fra de pentatone melodiene? Fra ca. 1930 har Bluesen som regel 12 takter delt opp som 3 * 4 takter. De første 4 taktene kommer med en påstand, de 4 neste gjentar eller underbygger påpstanden, de 4 siste kommer med konkluksjonen, gjerne noe overraskende. Kjente artister fra den første tiden var Blind Lemmon Jefferson og særlig Robert Johnson. Det fortelles at Johnson utviklet sin unike gitarteknikk rundt 1930 da han kom til crossroads, krysset mellom Highway 61 og 49, i Mississippi. Mytene forteller at han fikk gitarteknikken av djevelen i bytte mot sin sjel. Herav kommer uttrykket om at blues er djevelens musikk.

Bluesen kom til de store byene og i Chicago dannet Muddy Waters et bluesband. Chicagoblues ble en egen stilart og andre kjente artister var Howling Wolf, John Lee Hooker og B.B. King. Denne bluesen var råere, og støynivået i de ulike restaurantene krevde høyere lydnivå. Musikerne begynte etterhvert å bruke el. gitarer. Bl.a. The Rolling Stones var store beundrere av Muddy Waters. Bandnavnet tok de fra en av hans låter. Muddy Waters har forresten en tekstlinje som sier: "The blues had a baby and they named it rock'n roll." Allerede i 1925 gjorde Bessie Smith en plateinnspilning sammen med Fletcher Hendersons orkester, (Louis Armstrong spiller trompet). Hvorvidt det er blues eller "underholdningsjazz" er en interessant diskusjon. Det var ikke alltid like lett å høre forskjell på blues og jazz, men innen alle musikkhistoriens stilarter er det glidende overganger, "crossover". Bessie Smith var den første virkelige store jazz/blues sangerinnen. 

Senere kom Billie Holiday. Hun var heller ikke redd for å ta opp brennbare politiske temaer i sine sanger. “Strange Fruit” fra 1939 er kanskje den første viktige sangen i denne sjanger som handler om “frukten” som henger i et tre…: to fargede menn som ble hengt under en lynching i Indiana I 1930. Denne sangen er et mektig musikalsk våpen! (Også da Martin Luther King på begynnelsen av 60-tallet frontet borgerrettsbevegelsen var sanger som f.eks. “We Shal Overcome” viktige musikalske våpen.)

Det var mange såkalte swingband på 40-tallet som spilte jazz-musikk som ligger helt i grenselandet mot både blues, rhythm & blues og rock'n roll, f.eks. Louis Jordan & his Timphany five. Sikkert er det at blues er hovedingrediensen i all senere jazz- og rockemusikk.

Det var mange såkalte swingband på 40-tallet som spilte jazz-musikk som ligger helt i grenselandet mot både blues, rhythm & blues og rock'n roll, f.eks. Louis Jordan & his Timphany five. Sikkert er det at blues er hovedingrediensen i all senere jazz- og rockemusikk.TEST DEG SELV:

1) Hva er blues?
2) Når og hvor  oppstod bluesen?
3) Hvordan oppstod den?
4) Hvordan er en blues bygget opp?
5) Nevn noen kjente bluesartister.
6) Hvilken betydning fikk bluesen?

Crossroads blues:

             A                             D                             A               A
I went down to the crossroads, fell down on my knees.
              D                              D                           A                A
I went down to the crossroads, fell down on my knees.
E                                            D                                         A       E 
Asked the Lord above, have mercy, save poor Bob if you please.

 Robert Johnson
Startside
Popmusikk
Om Strange Fruit
Robert Johnson
Muddy Waters
Bessie Smith
Kart
Larkin Poe
Billie Holiday
Kolbotn Bluesband